Vormen van hulpverlening

Wij bieden verschillende vormen van hulpverlening. 

  • Hulpverlening bij ongevallen

Bij een ongeval proberen onze medewerkers het betrokken dier zo snel mogelijk te helpen. Ter plaatse wordt het dier geholpen en/of naar een dierenarts vervoerd. 

  • Vervoer van huisdieren

Wij kunnen helpen als uw huisdier naar bijvoorbeeld een dierenarts of pension moet. Als u wilt dat wij u helpen met het vervoer van uw dier, maakt u eerst een afspraak met uw dierenarts. Daarna belt u ons en wij zorgen ervoor dat u met uw huisdier op tijd bent voor uw afspraak. Wij zorgen er ook voor dat u daarna weer naar huis wordt gebracht. 

  • Hulp aan dieren in nood 

Elk dier dat hulp nodig heeft, kan rekenen op de hulp van ons. Deze hulp kan bestaan uit:    

  1. Hulp ter plaatse,

  2. EHBO,

  3. Medische verzorging,

  4. Opvang,

  5. Revalidatie,

  6. Groot brengen (jonge dieren),

  7. Uitzetten in de natuur.

Bij wild levende dieren die in nood zijn, verzoeken wij u alleen tot handelen over te gaan indien u zeker bent van uw zaak. Indien u er niet zeker van bent of u heeft hulp nodig, kunt u ons altijd bellen. Wij adviseren u dan hoe u het beste zelf kunt helpen. 

  • Overleden huisdieren 

Als uw huisdier overlijdt kunnen wij voor de verdere afwikkeling zorgen. Ook kunnen wij helpen en/of vervoeren bij cremeren of begraven.
Wanneer u een dood dier aantreft en u weet niet wie de eigenaar is, kunnen wij het dier twee weken in de koeling bewaren. Bij ons is er een speciale ruimte voor identificatie en eventueel afscheid nemen.  

  • Voorlichting 

Wij geven u (telefonisch) adviezen, bijvoorbeeld over zinvolle hulp aan dieren. Maar wij verwijzen u ook door naar gespecialiseerde organisaties en helpen u beoordelen of een dier hulp nodig heeft. Ook via de media en internet wordt voorlichting gegeven over veel voorkomende vragen. Vragen over jonge vogels in het voorjaar of egels in het najaar bijvoorbeeld. 

  • Educatie 

Wij hebben in samenwerking met het Milieu Educatie Centrum Nijmegen een aantal lespakketten ontwikkeld voor het basisonderwijs. Hierin staat beschreven dat iedereen op een respectvolle manier met dieren om kan gaan. 

  • Hulp aan vogels in de winter 

Vogels krijgen problemen met het vinden van voldoende voedsel wanneer het langdurig vriest. Wij voeren in buitengebieden extra bij in samenwerking met Staatbosbeheer, de plaatselijke vogelswerkgroep en de Vogelbescherming. De pers besteedt aandacht aan deze acties. 

  • Coördinerende functie

Bij meldingen over problemen of overlast van dieren, spelen wij een coördinerende rol tussen veel betrokken instanties. Ook ondernemen we zelf acties.